Page 61 - sehifeler_Layout 1
P. 61
{İYUN-AVQUST 2022} — ИШDЦNYAМЫЗ 59
xarab olanların, mövsümü zamanı bazar- Quruduqda meyvələrin çəkisi müvafiq
da təklif tələbdən yüksək olur, sonra isə olaraq 4-5 dəfə azalır, əvəzində vahid
bu meyvələri tapmaq olmur. Qurudulmuş çəkiyə düşən faydalı maddələrin konsent-
meyvələr bu baxımdan da həm satıcı, həm rasiyası eyni miqdarda artır. Onların tərkibi
də istehlakçılar üçün sərfəlidir. vitamin və digər elementlərlə qurutmadan
İnsanlar qurudulmuş meyvələrdən əvvəlkinə nisbətən 4-5 dəfə zənginləşir.
ləzzət alaraq günlərinə daha çox «şirinlik»
qatır və sağlamlıqlarını qoruyurlar. Məş- Qurutma prosesinin
hur quru meyvələrə kişmiş, xurma, gavalı qurulması bahalı deyil
(quru gavalı), əncir, ərik, şaftalı və gilə- Meyvə və tərəvəzin qurudulması üçün
meyvələr daxildir. Bu meyvələrin hamısı tələb olunan istehsal prosesi yaratmaq
Allahın bizə bəxş etdiyi gözəl Vətənimizin çətin və bahalı deyil.
bütün bölgələrində yetişirlər. Sahibkarların Hətta böyük istehsalçılar üçün də emal
öhdəsinə düşən yeganə iş - bu cür böyük prosesi üçün tələb olunan avadanlıqlar o
imkanlar və potesialdan bacarıqla istifadə qədər də böyük investisiya qoyuluşu tələb
etməkdir. etmir.
Meyvələrin qurudulması üçün istifadə
Rahat saxlanılır, olunan avadanlıqlara konveyer, blanşer,
daşınır və bütün il boyu yeyilir toxum təmizləyicisi və quruducu aiddir.
Qurudulmuş meyvələr sağlamlıq fay- Blanşer dad, rəng və tekstura itkisinə
dalarına görə dünyada məşhur qəlyanaltı səbəb olan fermentin təsirini azaldır. O,
qidalarıdır, çünki onlar vitaminlər, mineral- həmçinin göyərtiləri soldurur və bəzi
lar və lif də daxil olmaqla meyvələrin qida tərəvəzləri (brokkoli, qulançar) yumşaldır
dəyərinin çoxunu ehtiva edir. Onlar həm və onların qablaşdırılmasının asanlaşdırır.
də il boyu mövsümi məhsullardan həzz Müxtəlif internet mənbələrini nəzər-
almaq üçün əla bir yoldur. dən keçirdikdə aydın olur ki, meyvə və
Dondurulmuş, qurudulmuş meyvə və tərəvəzlərin müxtəlif çeşidli emal məhsul-
tərəvəzlər məhsulla bağlı saxlama müddə- larını istehsal etmək üçün lazım olan tam
tinin artırılmasının əsas üstünlüyü səbə- istehsal xəttinin xərcləri bütün avadanlıq-
bindən istehsalçılar, eləcə də istehlakçılar lar daxil olmaqla istehsal gücündən asılı
arasında populyarlıq qazanır. Dondurul- olaraq 150-1300 min ABŞ dolları arasında
muş qurutma, həmçinin liofilizasiya adlanır, təşkil edir. Bu nəinki iri, hətta orta və kiçik
vakuum sistemi vasitəsilə xam və dondu- istehsalçılar üçün də ciddi maliyyə yükü
rulmuş qida məhsullarından bütün nəmliyi deyil. Üstəlik nəzərə alanda ki, yatırılan in-
aradan qaldırır. Bu, təkcə bu məhsulların vestisiyasının geri qayıtma müddəti 1,0-1,5
rəf ömrünü əhəmiyyətli dərəcədə uzatma- ildən artıq deyil, perspektivlər tam olaraq
ğa kömək etmir, həm də məhsulun bütün özünü büruzə verir. Bu sektor aşağı risk
qida dəyərini qoruyur. və yüksək gəlirliliyə görə yaxşı investisiya
Meyvələrin qurudulması ucuz, sadə və potensialına malikdir.
çox effektivdir. “Qurudulmuş meyvə” ter-
mini adətən günəşdə qurudulmaqla və ya Qurudulmuş meyvə-tərəvəz
qurutma maşını ilə orijinal suyu çıxarılan biznesinin üstünlükləri
meyvələrə aiddir. Günəşin enerjisindən Beləliklə, qurudulmuş və ya digər
istifadə edərək istənilən meyvə və bir çox formada emal olunmuş meyvə və tərəvəz-
tərəvəzi qurutmaq mümkündür. lərin biznes baxımından üstünlükləri
Meyvələrin qurudulması yığılmış mey- aşağıdakılardır:
vəyə “dəyər əlavə etməyə” imkan verən - Xammal çox ucuzdur – adətən təzə
sadə bir prosesdir, belə meyvəni mövsüm halda satıla bilməyən və ya ucuz
olmayan vaxtlarda da həm yemək, həm qiymətə satılan məhsullardan istifadə
satmaq olar. Qurutma və ya digər emal olunur;
həm də imkan verir ki, məhsul yığımı - Satış qiyməti təzə meyvələrə nisbətən
zamanı satılmayan məhsuldan maksimum 6-10 dəfə yüksəkdir;
gəlir əldə edilsin. Kiçik fermerlərin bu işi - Saxlama müddəti bir neçə ildir;
qurması üçün günəş enerjisi kifayət edir, - Təzə məhsuldan fərqli olaraq xarab
qurudulduqdan sonra meyvə qablaşdırılır olma ehtimalı yoxdur;
və artıq satışa hazır olur. - Saxlama üçün 4-5 dəfə az yer tələb
Qurudulmuş meyvələrin tərkibində olunur;
antioksidanlar və lif var ki, bunlar da sağ- - Daşınma xərcləri 4-5 dəfə aşağıdır;
lamlıq üçün təzə meyvələr qədər faydalı- - Emala qədər tullantı olduğu halda,
dır. Bununla birlikdə, qurutma prosesində emaldan sonra rentabelliyi 1000%-
quru meyvələr daha az vitamin itirir. ədək olan bir gəlir gətirir.