Page 61 - sehifeler_Layout 1
P. 61

{İYUN-AVQUST 2022}    —    ИШDЦNYAМЫЗ      59





         xarab olanların, mövsümü zamanı bazar-     Quruduqda meyvələrin çəkisi müvafiq
         da təklif tələbdən yüksək olur, sonra isə   olaraq 4-5 dəfə azalır, əvəzində vahid
         bu meyvələri tapmaq olmur. Qurudulmuş    çəkiyə düşən faydalı maddələrin konsent-
         meyvələr bu baxımdan da həm satıcı, həm   rasiyası eyni miqdarda artır. Onların tərkibi
         də istehlakçılar üçün sərfəlidir.        vitamin və digər elementlərlə qurutmadan
            İnsanlar qurudulmuş meyvələrdən       əvvəlkinə nisbətən 4-5 dəfə zənginləşir.
         ləzzət alaraq günlərinə daha çox «şirinlik»
         qatır və sağlamlıqlarını qoruyurlar. Məş-  Qurutma prosesinin
         hur quru meyvələrə kişmiş, xurma, gavalı   qurulması bahalı deyil
         (quru gavalı), əncir, ərik, şaftalı  və gilə-  Meyvə və tərəvəzin qurudulması üçün
         meyvələr daxildir. Bu meyvələrin hamısı   tələb olunan istehsal prosesi yaratmaq
         Allahın bizə bəxş etdiyi gözəl Vətənimizin   çətin və bahalı deyil.
         bütün bölgələrində yetişirlər. Sahibkarların   Hətta böyük istehsalçılar üçün də emal
         öhdəsinə düşən yeganə iş - bu cür böyük   prosesi üçün tələb olunan avadanlıqlar o
         imkanlar və potesialdan bacarıqla istifadə   qədər də böyük investisiya qoyuluşu tələb
         etməkdir.                                etmir.
                                                    Meyvələrin qurudulması üçün istifadə
         Rahat saxlanılır,                        olunan avadanlıqlara konveyer, blanşer,
         daşınır və bütün il boyu yeyilir         toxum təmizləyicisi və quruducu aiddir.
            Qurudulmuş meyvələr sağlamlıq fay-      Blanşer dad, rəng və tekstura itkisinə
         dalarına görə dünyada məşhur qəlyanaltı   səbəb olan fermentin təsirini azaldır. O,
         qidalarıdır, çünki onlar vitaminlər, mineral-  həmçinin göyərtiləri soldurur və bəzi
         lar və lif də daxil olmaqla meyvələrin qida   tərəvəzləri (brokkoli, qulançar) yumşaldır
         dəyərinin çoxunu ehtiva edir. Onlar həm   və onların qablaşdırılmasının asanlaşdırır.
         də il boyu mövsümi məhsullardan həzz       Müxtəlif internet mənbələrini nəzər-
         almaq üçün əla bir yoldur.               dən keçirdikdə aydın olur ki, meyvə və
            Dondurulmuş,  qurudulmuş meyvə və     tərəvəzlərin  müxtəlif çeşidli emal məhsul-
         tərəvəzlər məhsulla bağlı saxlama müddə-  larını istehsal etmək üçün lazım olan tam
         tinin artırılmasının əsas üstünlüyü səbə-  istehsal xəttinin xərcləri bütün avadanlıq-
         bindən istehsalçılar, eləcə də istehlakçılar   lar daxil olmaqla istehsal gücündən asılı
         arasında populyarlıq qazanır. Dondurul-  olaraq 150-1300 min ABŞ dolları arasında
         muş qurutma, həmçinin liofilizasiya adlanır,   təşkil edir. Bu nəinki iri, hətta orta və kiçik
         vakuum sistemi vasitəsilə xam və dondu-  istehsalçılar üçün də ciddi maliyyə yükü
         rulmuş qida məhsullarından bütün nəmliyi   deyil. Üstəlik nəzərə alanda ki, yatırılan in-
         aradan qaldırır. Bu, təkcə bu məhsulların   vestisiyasının geri qayıtma müddəti 1,0-1,5
         rəf ömrünü əhəmiyyətli dərəcədə uzatma-  ildən artıq deyil, perspektivlər tam olaraq
         ğa kömək etmir, həm də məhsulun bütün    özünü büruzə verir. Bu sektor aşağı risk
         qida dəyərini qoruyur.                   və yüksək gəlirliliyə görə yaxşı investisiya
            Meyvələrin qurudulması ucuz, sadə və   potensialına malikdir.
         çox effektivdir. “Qurudulmuş meyvə” ter-
         mini adətən günəşdə qurudulmaqla və ya   Qurudulmuş meyvə-tərəvəz
         qurutma maşını ilə orijinal suyu çıxarılan   biznesinin üstünlükləri
         meyvələrə aiddir. Günəşin enerjisindən     Beləliklə, qurudulmuş və ya digər
         istifadə edərək istənilən meyvə və bir çox   formada emal olunmuş meyvə və tərəvəz-
         tərəvəzi qurutmaq mümkündür.             lərin biznes baxımından üstünlükləri
            Meyvələrin qurudulması yığılmış mey-  aşağıdakılardır:
         vəyə “dəyər əlavə etməyə” imkan verən     -  Xammal çox ucuzdur – adətən təzə
         sadə bir prosesdir, belə meyvəni mövsüm    halda satıla bilməyən və ya ucuz
         olmayan vaxtlarda da həm yemək, həm        qiymətə satılan məhsullardan istifadə
         satmaq olar. Qurutma və ya digər emal      olunur;
         həm də imkan verir ki, məhsul yığımı      -  Satış qiyməti təzə meyvələrə nisbətən
         zamanı satılmayan məhsuldan maksimum       6-10 dəfə yüksəkdir;
         gəlir əldə edilsin. Kiçik fermerlərin bu işi   -  Saxlama müddəti bir neçə ildir;
         qurması üçün günəş enerjisi kifayət edir,   -  Təzə məhsuldan fərqli olaraq xarab
         qurudulduqdan sonra meyvə qablaşdırılır    olma ehtimalı yoxdur;
         və artıq satışa hazır olur.               -  Saxlama üçün 4-5 dəfə az yer tələb
            Qurudulmuş meyvələrin tərkibində        olunur;
         antioksidanlar və lif var ki, bunlar da sağ-  -  Daşınma xərcləri 4-5 dəfə aşağıdır;
         lamlıq üçün təzə meyvələr qədər faydalı-  -  Emala qədər tullantı olduğu halda,
         dır. Bununla birlikdə, qurutma prosesində   emaldan sonra rentabelliyi 1000%-
         quru meyvələr daha az vitamin itirir.      ədək olan bir gəlir gətirir.
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66